Det fantastiska med Chili!

Jag älskar chili och har förstått hur många hälsofördelar man får om man äter lite chili varje dag. Sen ca 10 år sen har jag och min man Uffe även odlat chili. Vi hade som flest 38 olika chiliplantor. Men nu har vi skalat av och har ett 15 tal.

Det fantastiska med Chili!
Det fantastiska med Chili!

Det finns en mängd olika chilisorter. Frukterna används i matlagning. Ofta hackade men även hela. Och ibland även rökta som t.ex.  chipotle.

Chilifrukten innehåller capsaicin som gör att den smakar starkt. Styrkan mäts i enheten scoville (SHU). Vanlig paprika ligger på 0-  100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den starkaste chilin sedan 2013 är enligt Guinness World Records Carolina Reaper som uppmätts i medeltal till 1 569 300 SHU och max ca 2 200 000 SHU. Det är mest capsaicin i fruktens fröfäste och i mellanväggarna. Jag brukar skära bort det för att få en mildare och fruktigare smak. Det är lätt att bli beroende av chili och äter man det regelbundet så ökas successivt toleransnivån för hettan.

De 5 vanligaste chiliarterna
  • Annuum, hit hör bland annat jalapeño och vanlig paprika.
  • Baccatum, samlingsnamnet för flera av artens sorter är Aji. De är vanligast förekommande i Peru.
  • Chinense, hit hör bland annat habanero vilket är en mycket stark chili. C. chinense är vanliga i Västindien och Mexiko
  • frutescens, hit hör bland annat tabasco och den brasilianska malagueta.
  • Pubescens, (Rokotopeppar) hit hör manzano och canario.

Capsaicin används även som läkemedel. Många vet att chili är fettförbrännande och många bantningspiller innehåller Capsaicin. Det höjer nämligen värmen i kroppen, som behöver jobba mer för att få energi. Man svettas bort kalorier.

Capsaicin är även ett säkert och effektivt smärtstillande vid smärta/värk och som t.ex. artrit, bältros, diabetisk neuropati, mastektomi och huvudvärk.

Även polisen använder sig av chili, nämligen i form av pepparspray, vilken inte har något med peppar att göra, utan är gjord med capsaicinextrakt. Alla som har fått chili i ögonen vet att det är omöjligt att titta en bra stund, men det går över och är ofarligt på sikt.

Läs gärna om min fettförbrännande soppa och få recept på det här!

Fettförbrännade soppa med chili

Vad tycker du om chili? Hur ofta använder du chili i matlagning? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Ljus & Kärlek MariaTherese

Hemsida: www.mithera.se

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Chilipeppar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *