Affirmationer – så fungerar det!

Affirmationer är positiva uttalanden som hjälper oss att övervinna negativa eller begränsande tankar eller övertygelser. 

Affirmationernas fader  Emile Coué (1857-1926)

Affirmationernas fader anses vara Emile Coué. Han var en fransk apotekare och psykolog som introducerade en typ av psykoterapi som baserades på självsuggestion och hypnos. Det gick ut på att upprepa vissa ord och faser för sig själv för att på så sätt påverka det undermedvetna och på så sätt uppnå det man upprepat. Hans mest kända fras var: Tous les jours à tous points de vue je vais de mieux en mieux (= varje dag och på alla sätt blir jag bättre och bättre). Man fann att de som upprepade fasen varje dag både morgon och kväll blev bättre och bättre. Det finns även en svensk revylåt från 1923 ”Bättre och bättre dag för dag” som påminner om den.

 

Hur startar man?

När du vill börja med affirmationer kan det vara bra att välja ett område av ditt liv som du vill fokusera på. Du kan till exempel börja med 2-3 olika affirmationer och upprepa dem varje morgon och kväll. Det gör att du börjar dagen med en positiv syn och somnar på kvällen på en positiv tanke. Med tiden kommer dessa tankar att bli verklighet. Det kan gå fortare än vad du tror!

Affirmationen ska alltid vara personlig för dig så det är bäst att skapa din egen. Man kan ju använda andras affirmation som utgångspunkt och anpassa dem så att de blir dina egna. 

När vi ska arbeta med affirmationer är det viktigt att förstå hur vårt undermedvetna fungerar. Jag skulle vilja påstå att ju mer du förstår om ditt undermedvetna, desto bättre blir ditt liv.

Våra tankar skapar våra liv eftersom det vi tänker på ofta kommer manifesteras i våra liv. Därför är det ytterst viktigt att fokusera på det positiva och inte på det negativa. Att visualisera positiva resultat belönar sig ofta. 

Det är även viktigt att förstå att vårt undermedvetna inte förstår negationer. Det filtrerar helt enkelt bort negativa ord såsom nej, inte och aldrig. Så fokusera på det du vill uppnå och inte på det du inte vill uppnå. 

Vi måste vara försiktiga med hur vi tänker om oss själva eftersom våra tankar påverkar kroppen. Därför kan upprepande tankar  förändra kroppen. Ju större känsla som är kopplat till tanken, ju större reaktion. Oro kan till exempel skapa IBS har jag hört. Det tror jag nog kan vara sant eftersom jag själv lider av IBS och har en tendens att oroa mig lite i onödan.

Exempel på affirmationer:

  • jag lever ett långt, lyckligt och hälsosamt liv (det använde jag när “jag gick in i väggen”/hade utmattningssyndrom år 2011)
  • jag älskar mig själv
  • jag är värdefull för mig själv och andra
  • jag lyckas med allt jag företar mig
  • jag litar på mig själv
  • jag är vacker
  • jag följer mina drömmar
  • jag vet att jag kan manifestera allt jag vill
  • allt jag behöver finns inom mig själv
  • jag är avslappnad och lugn

Har du själv använt dig av affirmationer? Hur gick det? Fungerade det? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *