Drömmer du klardrömmar? Ny forskning visar att vi kan lösa problem när vi sover!

Vi befinner oss i en annan verklighet när vi sover. Hjärnan är aktiv, men på ett annorlunda sätt. Vi går igenom fyra sömnfaser varje natt. En av dessa faser är REM-sömn (rapid eye movement). Det sker omkring fyra – fem gånger per natt. Det är då vi vanligtvis drömmer. Ögonen rör sig snabbt och hjärnan har samma aktivitetsgrad som när man är vaken. Endast 90-120 minuter per natt befinner vi oss i REM-sömn och då är kroppen vanligtvis paralyserad. Eftersom att hjärnan är väldigt aktiv under REM-sömnen så är det vanligt att man upplever att man vaknar upp mitt i en dröm.

Klardrömmar (lucid dreams) innebär att man är helt eller delvis medveten om att man drömmer.  Man inser under drömmen att det som händer i drömmen just är en dröm och att det inte sker i den fysiska verkligheten. Jag drömmer klardrömmar ganska ofta. Och jag minns att jag gjorde det redan i 5-6 års ålder. Det ska tydligen vara vanligt hos små barn, men att det ofta försvinner med ålder.

Ny forskning

En ny studie publicerad i Current Biology visar att vi både kan svara på frågor och lösa mattetal när vi drömmer. Det var 36 personer som hade erfarenhet av klardrömmar som ingick i studien. Man ville undersöka om personen som sover kan dra slutsatser och tänka när de sover. Personerna kunde lösa enkla mattetal, följa instruktioner och svara på ja- och nej-frågor.

Deltagarna svarade på frågorna genom att använda ögon och ansiktsrörelser eftersom kroppen mestadels är paralyserad. De hade tränat på det innan. Det är ju så klart mer effektivt att kommunicera med personen under sömnen än att personen rapporterat när de vaknar eftersom det är vanligt att glömma bort drömmen.

Problemlösning

Det finns ju ett uttryck som säger “jag ska sova på saken”. Jag är övertygad om att vi löser många problem på natten. Det är inte ovanligt att jag vaknar upp på morgonen och har idéer hur jag ska göra i olika situationer. När jag håller helgkurser i mediumskap eller healing så vaknar jag ofta på morgonen med nya övningar och samtalsämnen att ta upp i gruppen. Jag tror nog andevärlden har en stor det i det hela. Jag får helt enkelt undervisning från dem på nätterna.

Har du vaknat upp paralyserad?

Jag har några gånger vaknat upp mitt under REM-sömnen då kroppen fortfarande varit paralyserad. Det går inte att röra sig, man känner sig förlamad och det är lätt att få panik. Jag försöker skrika men det går inte. Det enda som hjälper är att “somna om” och vakna normal igen. Nu när jag har varit med om det flera gånger så har jag lärt mig att det inte är farligt, men de första gångerna var riktigt obehagliga. Har du varit med om det någon gång? Kommentera gärna!

Ljus & Kärlek MariaTherese

Hemsida: www.mithera.se

Källhänvisning:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *