Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Moral och etik i mediumbranchen!

Sveriges medium och andliga utövare – vi borde ta ett seriöst prat om moral och etik!

Jag får ofta höra berättelser om hur kunder blivit behandlade av vissa medium och andra utövare. Ibland kan det röra sig om  katastrofala berättelser. Hur tänker vissa medium? Deras uttalanden har ibland skapat otroligt mycket oro och lidande hos kunderna. Ofta ringer eller skriver folk till mig och berättar vad andra medium sagt för att höra om min åsikt om saken. Jag har fått höra att medium uttalat sig om allt möjligt tokigt som skrämt människor.

Exempel på riktigt dåliga uttalanden:

 • “Din älskade anhörig är fast mellan världarna och mår hemskt dåligt”
 • “Din älskade anhörig får nu lida för det att hen syndade/tog sitt liv”
 • “Din mamma var en slampa, hon var otrogen med alla männen i hennes trappuppgång” (detta sades inför minst 50 pers på en storseans)
 • “Du kommer dö (datum)
 • “Du kommer aldrig bli frisk från dina onda knän. Du kommer att amputera bort båda benen efter flera jobbiga knäoperationer”
 • “Du kommer aldrig att få barn eftersom du tog livet av dig i ett tidigare liv och då svek dina barn”
 • “Din man är otrogen”
 • … osv.

Jag har hört alltför många varianter av skrämmande uttalanden. Det värsta är nog när medium påstår att kundernas älskade anhöriga är fast mellan världarna eller straffas. Dessa uttalanden är absolut inte sanna, det är jag helt säker på som spiritualistiskt medium.

Varför uttalar sig medium så? Vilket är syftet? De måste ju förstå att kunden blir helt bedrövad!? Vem tjänar på detta uttalande? Mediet skadar kundens mentala och känslomässiga hälsa och…. vad tjänar mediet på det? Tror hen att hon gör något gott för mänskligheten?

Brist på kunskap?

Jag tror att det i många fall är brist på kunskap och utbildning som är problemet. Många så kallade självlärda medium har liten förståelse hur de påverkar sina klienter. De är så ivriga att få visa sin “gåva” så de ser inte konsekvenserna av deras uttalanden. Andra har gått kurser och utbildningar hos oseriösa och okunniga kurshållare som börjar utbilda andra utan de själva har en gedigen utbildning.  Hela mediumbranchen får dåligt rykte på grund av dessa människors okunnighet!

Riktlinjer för moral och etik

Vi i styrelsen som är i startgroparna för att skapa Sveriges Mediumförbund håller på att ta fram riktlinjer för moral och etik. Mediumförbundet kommer i nuläget inte lägga oss i enskilda mediums arbetssätt. Vi har som ett av många syften att sprida kunskap och information till både medium och deras kunder. Vi hoppas att moral och etik tas på allvar och att “skräpet” försvinner.

Behövs  en dialog?

Ibland funderar jag på om det behövs en ödmjuk dialog med de som uttalar sig så felaktigt? Detta för att ifrågasätta syftet med dessa uttalanden och informera om konsekvenserna! Eller gör det bara saken värre? För att förtydliga vill jag påpeka att Sveriges Mediumförbund INTE ska ha en sådan roll. Sveriges Mediumförbund ska inte ha åsikter om enskilda utövare. Jag funderar snarare om vi som privatpersoner ska försöka föra en dialog med de “mindre kunniga”. Vad tycker du?

Det finns inget intresse från min sida att offentliggöra dessa “oseriösa/okunniga mediums” namn. Det skulle vara lika illa som att uttala sig moraliskt och etiskt fel. Kanske kan du som varit med om det eller hört någon berätta för dig om det, våga sätta ner foten och informera dem om vilken skada som uppstått?

Syftet med mediumskap

Alla som arbetar med mediumskap borde tänka på syftet! Syftet med mediumskap är enligt mig:

 • Bevisa själens överlevnad
 • Bevisa att våra nära och kära på andra sidan minns oss
 • Bevisa att vår relation med våra kära på andra sidan fortsätter
 • Helande/förlåtande mellan mottagaren och dennes kära från andra sidan
 • Filosofi (insikt) från ett högt medvetande
 • Väcka mottagarens (kundens) tro på evigt liv
 • Att få mottagaren att må bra

Kanske har du fler förslag på syftet? Kommentera gärna!

Har du varit med med om att ett medium eller annan andlig utövare uttalat sig moraliskt och oetiskt? Berätta gärna i kommentarsfältet här nedan (utan att delge namn)!

Ljus & Kärlek MariaTherese

Hemsida: www.mithera.se

6 comments / Add your comment below

 1. Men herregud! En kund ska må bra när d8m går ifrån en sittning. Om det är vägledning,healing, seanser el vad det handlar om. Under alla år som jag utövat sittningar finns det mycket kärlek och humor med i bilden. Inget negativt alls.
  ❤❤❤

 2. Bra skrivet MT!
  Jag har varit med om ett medium som försökt övertyga mig om hens syner, mm, och försökt påverka mina egna val. För hen sa att hen ALDRIG haft fel tidigare. Jag var själv väldigt färsk då inom det andliga, så hens utalanden gjorde mig väldigt förvirrad, vilsen och mådde jättedåligt.
  Moral och etik är SUPERVIKTIGT!

 3. Det här är ett dilemma i vår bransch som länge, länge bekymrat mig och t o m fått mig att inte vilja associeras med min ”kår” utan jag har dragit mig undan mer och mer, då det helt enkelt varit för mycket eländiga utövare som skrämt vett och sans ur människor.
  Har genom åren, precis som du, fått ta emot oräkneliga mejl, tel samtal och direkta berättelser från människor och jag har inte slutat häpna över dumheterna som en del spyr ur sig.

  Så bra att du skriver om detta och hur det också är så klart att det inte är någon annans uppgift att ”leka polis”,ett uttryck andevärlden gett mig när jag blivit rosenrasande när det blivit för bedrövligt. Utan vår uppgift, om vi vill göra något åt detta, är ju att prata, skriva, diskutera omkring detta så att människor får mer och mer kunskap hur det mediala kan fungera när man skippar den läskiga musiken och dramatiken omkring det hela och i och med det inte går på skit, pardon my french…

  Älskade vännen, mentorn Iris Hall sa ofta – det borde finnas kurser för klienter, oavsett om dom går på seanser, går på kurser eller ringer tarotlinjer! Andevärlden är för mig supertuffa coacher, ärliga så det svider ibland, men så totalt kärlek i dess renaste form. Målet borde vara, anser jag, att få människor att må bättre i och med det vi medium förmedlar. Världen är kanske tuffare än någonsin nu och vårt jobb borde vara att sprida kunskap, kärlek, utveckling, hopp om en framtid och ett möte med ett sant medium få var och en att känna sig starkare, tryggare och mer självlysande än någonsin!

  Tack för att du tar upp detta viktiga ämne, hoppas många, många tar del av detta!
  Ser fram emot härliga samtal om detta med dig o Uffe snart…

  1. Tack Elinor för dina kommentarer! Jag håller med dig fullt ut! Ett av våra mål med Sveriges mediumförbund är att sprida kunskap om just moral och etik, så jag hoppas att folk tar det till sig. Ser fram emot att träffa dig snart kära vän! <3

 4. Jag tror det är så viktigt att medium förstår att de ord de säger etsar sig fast hos mottagaren.Har man då en härskarteknik och domedagsprofetande som medium så skapar det obehag hos mottagaren.Samt de medium som binder upp följare så det mer liknar en sekt är något jag sett.Många kommer till
  medium i kriser och med sin sorg eller sårbarhet och därför är mediums etik och personliga utveckling så viktig i alla dess uttryck.Jag har arbetat i psykiatrin och haft vårdnadstagare som kommit och sagt vad de fått veta av medium som skapat desperation, oro och förhoppning.Det är ej lätt för ett medium att veta vem som har psykisk ohälsa ,har maniska perioder eller psykoser som påverkas av att de fått buskap de ej kan hantera.

Lämna ett svar

Till startsidan