Studentförsäkring

Det här inlägget riktar sig främst till dig som är nybliven student, student som nyss bytt eller ska byta bostad eller till dig som är förälder till en nybliven student som ska flytta till nytt/eget boende.

När man flyttar till en ny bostad så slutar hemförsäkringen för den tidigare att gälla. Om man då flyttar från sina föräldrars hem in till sitt första egna så är det lätt hänt att man kan missa en sån här viktig bit.

Det är också lätt att prioritera bort denna tråkiga kostnad när man är student eftersom man inte har alltför mycket pengar att röra sig med då. Men det är tyvärr att vara dumsnål. För om olyckan skulle vara framme så kommer det kosta dig betydligt mer än vad en försäkring kostar.

För att jämföra några olika försäkringsbolag och deras villkor kan du besöka hemförsäkringstudent.nu som är en oberoende sida som visar olika försäkringsbolag.

För att få teckna en studentförsäkring måste du;

  1. Vara inskriven på universitet, högskola eller folkhögskola
  2. Studera på minst 50%
  3. Vara minst 18 år och max 29 år
  4. Ha en bostadsyta som inte överstiger 50 kvadratmeter

En studentförsäkring gäller (oftast, dubbelkolla alltid) för dig och max en person till. Denna person ska då också vara folkbokförd på adressen du ansöker om försäkring på. Skulle ni vara fler eller bo större så är det en vanlig hemförsäkring som gäller för er.

En viktig summa att ha koll på är självrisken. Det är den summan du själv får betala om du av någon anledning behöver nyttja din hemförsäkring. Den brukar ligga mellan 1200-1800 så det är värt att hålla koll på. Det är inte den enda summan dock så stirra dig inte blind på den. Andra kostnader att hålla koll på är månadskostnaden såklart då den påverkar din konstanta ekonomi. Sen är det också viktigt att se vad som täcks av din försäkring, i vissa ingår drulle och i andra får du lägga till den. Då ändras ju månadskostnaden såklart också. Vissa betalar också ut högre belopp än andra och kan därför ha högre självrisk till exempel. Har du många dyra saker kan det vara värt att ta ett sånt alternativ.

Lycka till med studier och hemförsäkring.

Lämna ett svar

Till startsidan